Είναι γνωστό ότι, το βαρέλι δεν είναι πια αποθηκευτικός χώρος αλλά ένα σημαντικό εργαλείο δουλειάς.
Το αποτέλεσμα της εντυπωσιακής ένωσης του κρασιού με την δρυ έχει αναβαθμίσει το ρολό του βαρελιού.  Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι οινοπαραγωγοί και γι’ αυτό τον λόγο δίνουν μεγάλη προσοχή στην ποιότητα και την προέλευση των βαρελιών.
Το βαρέλι εδώ και αιώνες ήταν το μοναδικό δοχείο για την ζύμωση και τη διατήρηση του κρασιού.  Σήμερα κρατάει το προβάδισμα στη δημιουργία κρασιών υψηλής ποιότητας.

Το ξύλινο βαρέλι προσφέρει ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο η ζύμωση και η ωρίμανση δίνουν διαφορετικό αποτέλεσμα από ότι σε ένα αδρανές περιβάλλον όπως είναι ένα ανοξείδωτο ή πλαστικό δοχείο. Αυτό συμβαίνει για τον εξής λόγο: Οι ζύμες είναι μικροοργανισμοί που μετατρέπουν το μούστο σε κρασί μέσα στο βαρέλι και χάρη στα συστατικά που δίνει το ξύλο στο μούστο έχουν διαφορετικά αποτελέσματα.

Το αναντικατάστατο πλεονέκτημα του είναι ότι επιτρέπει την αργή οξυγόνωση του κρασιού, χάρη στο οξυγόνο που περνά μέσα από τους πόρους του.  Αυτή η μικρή ποσότητα οξυγόνου παρεμποδίζει την δράση βακτηριδίων που αναπτύσσονται σε περιβάλλον που στερείται το οξυγόνο. Το βαρέλι στο κρασί (λευκό ή κόκκινο) τόσο γευστικά συστατικά (τανίνες) όσο και αρωματικά (αλδεΰδες), με προεξέχουσα την βανιλίνη.

Ακόμη ένα σημαντικό πλεονέκτημα του ξύλινου βαρελιού είναι ότι σε αντίθεση με τα μη πορώδη υλικά (πλαστικό βαρέλι κτλ), μπορεί να επιτρέψει τη συμπαραμονή του κρασιού με την οινολάσπη. Στην περίπτωση λοιπόν αυτή θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ξύλινο βαρέλι ως το μοναδικό μέσο για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας.
Όλα τα βαρέλια είναι γαλλικής δρυός των γνωστών οίκων MERCIER , MERTHOMIEU, RADOUX, DEMTOS, SEGUIN MOREAU, VICARD κ.α. Ηλικία βαρελιών από 18 μηνών έως 36 μηνών.

 

Δείτε όλα τα βαρέλια – δοχεία.

Μέγεθος

, ,

0
    0
    Καλάθι
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στον κατάλογο